Yemek Fotoğrafçılığında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Fotoğraf sanatı hayatın her alanına olduğu gibi reklam ve tanıtım sektörüne de büyük katkılar sağlamaktadır. Moda çekimlerinden tanıtım broşürlerine, kataloglardan ürün görsellerine kadar pek çok alanda fotoğraf çekmek önemlidir. Tabi ki bu alanların içinde bir de yemek fotoğrafçılığı da vardır. 

Yemek fotoğrafçılığı hem teknik hem de kompozisyon olarak pek çok detayı bilmemiz ve dikkatlice düşünmemiz gereken bir alandır. İnsanlara, pozladığımız yemeğin hem lezzetli hem de görsel olarak şık göründüğünü göstermemiz gerekir. 

Bu nedenle bugünkü yazımızda kendini yemek fotoğrafçılığı alanında geliştirmek isteyen arkadaşlarımız için, yemek fotoğrafçılığına dair bilmemiz gerekenleri derledik.

Fotoğraf Kursu hakkında ayrıntılı bilgi için Buraya Tıklayın..

Hazırsanız başlayalım… 

Yemeği Doğru Anda Çekmek    

Yemek fotoğrafçılığında belki de bilmemiz gereken en önemli şeylerden biri, yemeği doğru anda çekmektir. Peki nedir yemeği pozlamak için doğru an? 

Bir fotoğrafçı olarak yemeği tam pişmiş hali ile pozlamaya başlarsak bir süre sonra yemeğin diriliğini kaybettiğini fark ederiz. Özellikle et yemeklerinde bekleyen et bir süre sonra renk değiştirir ve görüntü istediğimiz şekilde yansımaz. 

Bu nedenle yemek fotoğrafçılığı ile bilgileri sıralarken ilk söylememiz gereken şey, yemeğin, yeneceği haline yakın ancak tam pişmemiş haliyle fotoğraflanması gerektiğidir. 

Yemek Fotoğrafçılığında Kullanılan Ekipmanlar   

Yemek fotoğrafçılığında kullanılan ekipmanların en önemlisi tabi ki doğru ışığı kullanmaktır. Yemek fotoğrafçılığında en iyi sonuç veren ışık ise yan açıdan gelen bir pencere ışığıdır. Fakat bu ışığı direkt almak yerine kırarak, bir tül ya da benzeri bir ekipmanla yumuşatarak almak gerekir. 

Yemek fotoğrafçılığı temelde insanların görmeye alışık olduğu şeyi sunmak üzerinedir. Yani estetik ışık oyunları yerine sade ama anlatımı güçlendiren bir ışık kullanımı son derece önemlidir. 

Yemek fotoğrafçılığında kullanılan bir diğer ekipman ise tripod olmalıdır. Hem ışığı iyice alabilmek adına yaptığımız nispeten uzun pozlamalarda hem de tabakları ve ışığı sürekli kontrol etmemiz gerektiğinde makineyi sabitleyecek bir tripod olmazsa olmazdır. 

Yemek Fotoğrafçılığında Kompozisyon

Yemek fotoğrafı için bir kompozisyon oluştururken bilmemiz gereken şey, fotoğrafı görüp o yemeği talep edecek kişilerin gördüğü şey ve satın aldığı şeyin aynı olması gerektiğidir. Eğer çektiğiniz fotoğraf fazla abartılı ya da gereksiz bir kompozisyon içinde olursa bu estetik olarak hoş görünse de yemek fotoğrafçılığının mantığına uymaz. 

Bir diğer önemli faktör ise yemek fotoğrafçılığında ters ışığın aktif olarak kullanılması gerektiğidir. Ters ışık yemeğin sıcaklığını ve dramatizmini geçirmek için son derece önemlidir. Bir diğer yanda da kompozisyon üzerine düşen gölgelerin anlamlı kılınması için kullanılır. 

Bu nedenle yemek fotoğrafçılığında temel olarak, doğru ışık ve ekipman kullanımına, görsel ve gerçeklik arasındaki bağa ve bu bağı en estetik şekilde kurmaya özen göstermek gerekir.