Nasıl Daha İyi Fotoğraf Çekerim 1

Nasıl daha iyi fotoğraf çekerim yazı dizisinde daha doğru, daha iyi fotoğraflar çekmeye dair ipuçları paylaşacağız.

fotoğrafçılık-ipuçları

Fotoğraf çekmek dışardan sadece deklanjöre basma olarak görülsede bu aslında sadece buz dağının görünen kısmıdır.

İyi bir fotoğraf çekmek için makinenizi iyi tanımanız gerekmektedir.
Fotoğraf makinesi sizin için bir alet değil sizin bir parçanız olması gerekmektedir.

İlk olarak iyi bir bakış önemlidir.
İyi bir bakış için çekeceğiniz yeri her açıdan bakmanızda yarar vardır. Bunun için iyi bir keşif yapmakta yarar var. Çekeceğiniz konu fotoğraf için çok önemlidir. O kompozisyona göre açınız, lensiniz, objektifiniz değişebilir. Konuya bütünlük sağlayacak unsurları yakalamanız çok fotoğrafın bütünlüğü açısından çok önemlidir. Bunun için uzaklık, yakınlık dış etkenler çok önemlidir. Fotoğraf çekerken tüm unsurları detaylı bir şekilde gözden geçirmeniz yararlı olucaktır. O an için çekeceğiniz manzara veya konu tamamen sizin kontrolünüzde olması gerekmektedir.

Her çekim için farklı bir objektif gerekebilir.
Örneğin bir at yarışında yada bir spor musabakasında farklı objektifler kullanılmaktadır. Doğru objektif seçimi için, objektif çeşitlerini ve nerelerde işimize yarayıp yaramayacaklarını iyi analiz edilmelidir.

Çekeceğiniz konuya göre deklanjöre basma zamanınızda değişebilir.
Özellikle manzara ve doğa fotoğraları çekerken çekeceğiniz anı yakalamak çok önemlidir. Bu tamamen zamanla ile ilgilidir. Parmağımız deklanjöre zamanında ve çekince yaşamadan anı yakalayarak anında basmalıdır. Konunuzu veya olayı iyi takip ederek en can alıcı noktasında deklanşöre basılmalıdır.  Manzarayı daha iyi yakalamak ve tanımak için bir kaç kez deneme çekimi yapmakta yarar vardır. Böylelikle deklanjöre giderken çekinceleride ortadan kaldırabilirsiniz.

Güneşin tam tepede olduğu saatlerde çekim yapmamanızda yarar vardır.
Bu saatler genelde 12 ile 14 arasıdır. Gölgeler işinizi oldukça zorlaştırabilir. Işığada dikkat etmeniz gerekmektedir. Ters ışığa maruz kaldığınızda odaklandığınız yerin karanlıkda kalarak netliğe zarar verebilir. Fotoğrafların simetriğinin düzgün olması için manzara çekimlerinizde ufuk çizgisinde dikkat etmeniz yararlı olacaktır. Bunun için çekeceğiniz karenin fotoğrafda tam ortasında olmamasına da özen göstermeniz fotoğrafdaki simetri için çok önemlidir. Buda görüntüyü olumlu bir şekilde etkilemektedir.

İnsanlara veya portre çekimi yapıyorsanız göze odaklanmanızda yarar vardır.
Gözün net bir şekilde çıkması diğer bölgelere göre daha önemlidir. Gözün kırmızı çıkmamasına özen gösterilmedir. Göz portre çekimlerinde anahtar kelimedir de denilebilir. İnsanları çekerken doğal bir görüntü yakalamanız için mankeninizi rahatlamızda sizin görüntüyü yakalamanız kadar önemlidir. Yüzde ki tüm estetiği yakalamak için kasların rahatlamasını sağlayın.

Fotoğraf kursu /