High Key Fotoğrafçılık Nedir?

Fotoğraf çekmek hemen hemen herkes için keyifli bir uğraşıdır. Ancak ne yaptığını bilerek çekmek, doğru ışıkları, doğru açıları ve doğru teknikleri kullanmak için en azından temel fotoğrafçılık eğitimini almış olmak gerekir. 

Temel fotoğrafçılık eğitiminde farklı çekim teknikleri uygulamalarla öğrenilir ve hayalinizdeki kadrajı yakalamak sizin için çok daha kolay bir hal alır. 

İşte biz de bugünkü yazımızda sizler için, genellikle yanlış anlaşılan ve pek çok kaynakta tam ifade edilemeyen High Key fotoğrafçılık hakkında bir yazı hazırladık. Eğer bu tekniğe hakim olmak ve high key fotoğrafları doğru şekilde çekmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin. 

Fotoğrafçılık kursu hakkında ayrıntılı bilgi için Buraya Tıklayın..

High Key Fotoğrafçılık Nedir? 

High Key fotoğrafçılık denildiği zaman, öncelikle bu terimin türkçe karşılığına bakmamız gerekir. High Key, dilimize çevrildiğinde yüksek anahtar ve benzeri bir tanımı andırsa da aslında bu tekniğin temel mantığı yüksek pozlanmış fotoğraflar çekmektir. Ama bu, her şeyin beyaz fonda olduğu ya da her şeyin tamamen patladığı fotoğraflar demek değildir. 

High Key Fotoğraf Nasıl Çekilir? 

High Key fotoğraflar, biraz önce de bahsettiğimiz gibi yüksek pozlanmış fotoğraflar demektir. Fakat bu beyaz bir fonda tüm kadrajın patladığı fotoğraflar anlamına gelmez. Bu nedenle beyaz fonda çekilmiş ve normal pozlanmış fotoğrafların tamamı high key fotoğraf değildir. Aynı şekilde aşırı pozlanmış ve bütün ayrıntıların kaybolduğu fotoğraflar da high key fotoğraf değildir. 

High Key bir fotoğraf çekmek için öncelikle fotoğrafta bir ana obje belirlemeniz gerekmektedir. Bu ana obje bazen bir portre ya da bir nesne olabilir. Daha sonra fotoğrafın geride kalan diğer etmenlerini aşırı pozlayarak önemli olan ayrıntıları öne çıkarmanız gerekmektedir. 

High Key fotoğraflar genellikle yüksek ışık altında, yapay aydınlatma ile çok daha kolay çekilen bir fotoğraf türüdür. Kompozisyonun öne çıkarmak istediğiniz noktalarını diğer noktalara göre daha az ışık altında bırakmak ve uzun pozlama yapmak istediğiniz fotoğrafı elde etmeniz için yeterlidir.