Fotoğrafta Silüet Çekim Tekniği Nasıl Yapılır?

Fotoğraf çekerken en çok beğenilen türlerden bir tanesi de silüet çekimleridir. Bu yazımızda sizlerle birlikte Fotoğrafta Silüet Çekim Tekniği Nasıl Yapılır? sorusunu ele alacağız.. Estetik olarak göze hoş gelen bu çekimleri bazen tesadüfen bazen de bilinçli olarak yaparız. Peki fotoğraf çekerken silüet görüntüsünü elde etmek için neler yapmalıyız?

Bugün sizlere silüet fotoğrafı çekerken dikkat etmeniz gereken hususlar hakkında bir yazı hazırladık. Ancak bundan önce silüet çekimi nedir sorusuna kısaca cevap vermemiz gerekir.

Fotoğraf eğitimi hakkında ayrıntılı bilgi için Buraya Tıklayın..

Fotoğrafta Silüet Çekim Tekniği Nedir?

Fotoğraf çekerken karşımıza çıkan en estetik tekniklerden biri silüet çekim tekniğidir. Bu teknikte, kadraja aldığımız obje ya da insan yalnızca silüet olarak ortaya çıkar ve arka planın önünde bir karartı olarak görünür. Tabi ki silüet çekimi için en önemli nokta çektiğimiz objenin ya da insanın hatlarının belirgin olmasıdır. Yani oturan bir fil ile bir tepenin silüet çekimleri birbirinin aynı gibi görünür. Eğer bir fili silüet çekim tekniği ile fotoğraflamak istiyorsak onun kuyruğunun ve hortumunun belirgin olacağı bir açı belirlememimiz gerekmektedir.

Silüet Çekim Tekniğinde Nelere Dikkat Etmeliyiz.

Fotoğraf çekim tekniklerinden biri olan silüet çekim tekniğinde dikkat etmemiz gereken en önemli nokta, manuel çekim yaparken ışık ölçümünü hangi noktaya göre yaptığımızdır.

Silüet çekimleri her zaman ters ışık altında olan çekimlerdir. Yani ışık kaynağı ve fotoğraf makinesi arasında obje ya da insan olması gerekir. Bu noktadan sonra dikkat etmemiz gereken şey ise ışık ölçümünün nereye göre yapıldığıdır. Eğer fotoğrafı çekerken ışık ölçümünü önümüzde duran obje ya da insana göre yaparsak, çektiğimiz kadrajda obje ya da insan net olarak çıkar, hatları, yüzü ya da kadraja bakan yüzeyi silüet olarak görünmez. Fakat bir diğer yandan arka planda kalan ışık kaynağı yüzünden fotoğrafın geri kalanında ışık patlaması yaşanır.

Bu nedenle silüet fotoğraf çekerken ışık ölçümünü objemize ya da insana göre değil de arka planda kalan ışık kaynağına göre yapmamız gerekmektedir.

Silüet Çekim Tekniğinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bu teknikle fotoğraf çekerken ilk dikkat etmemiz gereken şey, biraz önce de bahsettiğimiz gibi ışık ölçümünün arka plandaki ışık kaynağına göre yapılması gerektiğidir.

Bir diğer husus ise, bu çekim tekniğinde fotoğraftaki lekelerin üst üste gelmemesidir. Bu, fotoğrafın arka planında kalan diğer objelerin, örneğin bir ev ya da arabanın silüetin arkasında kalmaması gerektiğidir. Eğer başka bir obje silüetin arkasında kalırsa, silüetin hatları belirsizleşir ve istediğimiz gibi bir fotoğraf elde edemeyiz.

Bu çekim tekniği pek çok fotoğraf sanatçısının kullandığı, dramatik etkisi yüksek olan bir tekniktir. Aslında uygulaması çok da zor olmayan bu teknik için yukarıda bahsettiğimiz hususlara dikkat etmek yeterli olacaktır.