Fotoğrafçılık Nedir? Fotoğrafçılık Türleri

Fotoğrafçılık Nedir? Fotoğrafçılık Türleri

Bugün sizlere fotoğrafçılık türleri konusunda İzmir fotoğrafçılık kursu temsilcisi olarak detaylı bilgilendirmeler sağlayacağımız bir yazı hazırladık. Bu yazıyı okuduktan sonra fotoğrafçılık türleri konusunda aklınızda hiç bir soru işareti kalmayacağından eminiz.

Fotoğrafçılık-Nedir-Fotoğrafçılık-Türleri

Bu yazıda bulabileceğiniz konu başlıkları şunlardır;
– Fotoğrafçılık Nedir?
– Fotoğrafçılık Türleri
Dilerseniz sizler için detaylı bilgiler ve araştırmalar dahilinde hazırladığımız “Fotoğrafçılık Nedir? Fotoğrafçılık Türleri” isimli yazımıza geçiş yapalım.


Fotoğrafçılık Nedir?

Fotoğrafçılık aslında çok derin anlamlar çıkarabileceğimiz bir sanat türüdür. Fotoğrafçılık nedir? sorusu için verebileceğimiz en güzel yanıt; kişinin gördüğü bileşenleri kendi altyapısal desteği sayesinde belirli tekniklerle görsel sanata dönüştürmesidir. Fotoğrafçılık, kişinin gördüğü şeyleri, kendi bakış açısını ve fikirlerini, bir fotoğraf makinesi ile insanlara ayrı bir göz sunmasıdır. Kendi gördüğünü gösterebilmenin en etkili yollarından birisi olan fotoğrafçılık, günümüzde çok fazla revaşta olan bir sanat dalıdır. Fotoğraflamak, görüntülemek ve sunmak kadar güzel bir şey yoktur. Kendi gördüğünüzü anlatmak, çizmek, dinletmek de tabi ki de zevklidir fakat gözünün gördüğünü, başkasının gözlerine aktarabilemk gerçekten kusursuz bir güzelliğe sahiptir.


Fotoğrafçılık Türleri

Dilerseniz bütün fotoğrafçılık türlerini ayrı başlıklar altında inceleyelim.

Siyah-Beyaz

Eskiden tüm fotoğraflar aslında monokrom yani siyah-beyazdı. Renkli film kullanılabilir hale geldiği zaman bile popülerliğini korudu. Bunun sebebpleri arasında hem düşük maliyetli olmaları hem de fotoğraflara “klasik” görünüm vermelerini sayabiliriz. Elbette tüm siyah beyaz fotoğraflar sadece siyah ve beyaz değildir. Çeşitli işlemelere bağlı olarak başka renkler de barındırırlar. Bazı tam renkli dijital fotoğraflar düzenleme işlemleri kullanılıp siyah-beyaz hale getirilebilir.

Renkli

Renkli Fotoğraf 19. yüzyılın ortalarından itibaren icat edilmiş ve geliştirilmiştir. Renkli fotoğraflar üzerinde yapılan ilk deneyler son derece uzun pozlamalar gerektirmiş (saatler hatta bazen günler) ve beyaz ışığa maruz kalan renkli fotoğraflar kısa sürede solmuştur.

İlk kalıcı renkli fotoğraf, fizikçi James Clerk Maxwell’in üç renk ayrımı ilkesine dayanarak 1861 senesinde çekilmiştir. Renkli fotoğraflar ilk çıktığı dönemlerde çok pahalı fakat çok popüler bir fotoğrafçılık türü idi. Günümüzde ise bütün fotoğraf makineleri renkli çeker ve siyah-beyaz fotoğraf çekebilmek için eski makinelerin kullanılması ya da özel filtrelerin, fotoğraf makinesinin lensine takılması gerekilmektedir. Tabi ki Photoshop gibi programlar ile de aynı efektler verilebilmektedir fakat doğrudan fotoğraflamak ve üzerinde oynamak istemiyorsanız ya eski makineleri kullanmalı ya da filtreler kullanmalısınız. Kendinizi iyi hissetmek ve işinizi tam yapabilmek için kesinlikle eski fotoğraf makinelerini kullanmanızı öneriyoruz fakat eğer böyle bir imkanınız yok ise filtreler de işinizi hayli hayli görebilecek özelliklere sahiptir. Dememiz o ki bir şeyi yapmak istiyorsanız bir çok yolu vardır, sadece birazcık çabalamanız gerekmektedir.

Dijital Fotoğrafçılık

İlk dijital fotoğraf makinesi 1975 yılında Kodak’ta mühendis olarak çalışan Steven Sasson ve bir grup teknisyen tarafından yapıldı. Kitlesel pazara sunulan ilk renkli dijital fotoğraf makinesi ise 1994 yılında Apple tarafından ABD’de piyasaya sürüldü. Dijital fotoğrafçılık, günümüzde en sık kullanılan fotoğrafçılık türlerinden birisidir çünkü dijital fotoğraf makinaları ile fotoğraf çekebilmek, o fotoğrafları görebilmek ve çıkartabilmek çok kolaydır. Dünya üzerindeki fotoğrafçıların yaklaşık olarak %60’ından fazlası dijital fotoğrafçılık ile uğraşmaktadır çünkü dijital fotoğraf makineleri, insan gözünün göremediği ve yapamadığı şeyleri yapabilen sınırlı teknolojilerden birine sahiptir. Gerek mikro lensleri ile bir karıncanın içerisinde dolaşan kanı görüntüleyebilen, gerek ise tele lensleri ile 10 bin kilometre uzaklıktaki dağın eteğindeki bir vaşağı görüntüleyebilen teknolojilere sahip dijital fotoğraf makinaları gerçekten kullanmaya çok açık bir fotoğrafçılık türüne hizmet vermektedir.

Fotoğrafçılık Çeşitleri

  • Moda Fotoğrafçılığı
  • Stüdyo Fotoğrafçılığı
  • Düğün Fotoğrafçılığı
  • Doğum Fotoğrafçılığı
  • Yemek Fotoğrafçılığı
  • Belgesel Fotoğrafçılığı
  • Kurumsal Fotoğrafçılık
  • Portre Fotoğrafçılığı
  • Panoramik Fotoğrafçılığı
  • Siyah Beyaz Fotoğrafçılığı
  • Seyahat Fotoğrafçılığı
  • Mimari Fotoğrafçılığı
  • Ürün Fotoğrafçılığı
  • Hava Fotoğrafçılığı

Bugün sizlere fotoğrafçılık türleri konusunda İzmir fotoğrafçılık kursu temsilcisi olarak detaylı bilgilendirmeler sağladığımız bir yazı hazırlamıştık, umarız bu yazıdan memnun kalmış ve bilgilenmişsinizdir. Kendimizi, fotoğrafçılık hakkında bildiğimiz her şeyi aktarmaya, sizleri eğitmeye adadık. Bildiğini aktarmayan bir bilgi sahibi, kendisini ve bilgilerini yok etmeye programlanmış bir flash bellek gibidir. Biz, sizlere bu bilgileri aktarmaktan onur ve gurur duyuyoruz. Eğer bu tarz içeriklerin devamını istiyorsanız, bizim sitemizi takipte, kendinizi ise eğitime açık bir şekilde bırakmalısınız.