Fotoğrafçılığa dair kısa kısa..

Fotoğrafçılığa dair kısa kısa..

Fotoğrafçılıkla ilgili sık sorulan sorular

Nasıl bir fotoğraf makinası almalıyım?

Fotoğraf makinası almak isteyen bireylerin aklına gelen soruların başında, “bütçeme uygun en iyi dijital fotoğraf makinası hangisidir” sorusu gelir.

Bizde bütçenize uygun bir fotoğraf makinasını, nasıl seçebileceğiniz konusunda size burada yardımcı olmak istiyoruz.

12 Megapiksel! Süper Yüksek Çözünürlük! 12.5X Optik Zoom!

Günlük hayatta kullanmak için basit bir fotoğraf makinası alırken bile, okuduğunuz ya da size anlatılan göz alıcı özellikler sizi bu makinalara yöneltebilir.  Fakat bu özellikler ne anlama gelmektedir? Daha da önemlisi fotoğraf makinanızda bu kadar özellik olması gerekli veya önemli midir?

İhtiyaçlarınıza uygun, doğru dijital fotoğraf makinasını seçme ve alma sürecine yardımcı olacak başlıkları sizin için sıraladık.

Temel Dijital Fotoğraf Makinesi Özellikleri

Kompakt ve SLR olmak üzere iki tür dijital fotoğraf makinası vardır. İkisinin de ortak özellikleri şöyledir;

Megapiksel, fotoğraf makinası imalatçılarının en büyük pazarlama aracıdır. “Picture” ve “element” sözcüklerinin birleşiminden oluşan megapixeller küçük karelerden de küçüktür, mega-küçük. O kadar küçük ki, 1 megapixel 1 milyon pixel’e eşittir!

Günlük çekimlerinizde kullanacağınız dijital fotoğraf makinaları için 10 megapiksel çözünürlük yeterlidir ve günümüzde en küçük kompakt dijital fotoğraf makinaları bile bu çözünürlüğe sahiptir. Bunlar kalabalık içinde rahatça bir yüzü kroplayıp onu portre olacak kadar büyütmenize ve 8X10 ebadında baskı yapıp duvarınıza asmanıza yetecek ölçülerdir.

Eğer fotoğraflarınızı daha profesyonel amaçlar için kullanmayı düşünmüyorsanız, 4 megapikselin üzerindeki herhangi bir makine size son derece net ve mükemmel bir fotoğraf çözünürlüğü verecektir. Böylece 12 megapiksel ve daha büyük çözünürlüklü fotoğraf makinaları için para harcamanıza gerek kalmayacaktır.

Dijital zoom mu yoksa Optik zoom mu?

Dijital zoom, nesneyi çekmeden önce onu dijital olarak keser ve büyütür.
Optik zoomda ise nesneye odaklanırken nesneyi fiziksel olarak büyüten teleskopik lens vardır.

Dijital zoomlu fotoğraf makinalarında çözünürlük kaybı olur fakat günümüzde en ucuz dijital fotoğraf makinalarında bile 3x optik zoom lens bulunmaktadır. Bu da günlük çekimler için yeterlidir.

Optik zoomda ise, böyle bi sorun yoktur. Eğer uzak mesafe ile daha profesyonel çekimler için kullanacaksanız 5x ya da daha fazla optik zoom lens olan makinaları tercih etmelisiniz.

Autofocus.

Autofocusun temel anlamı, makinanın sizin yerinize odaklama yapması demektir ve kadrajın ortasındaki nesneyi otomatik olarak seçer. Aslında tüm dijital makinalarda autofocus özelliği mevcuttur fakat eski makinalardaki manuel focuslama özelliği dijital fotoğraf makinalarına oranla çok daha iyi ve kalitelidir.

Titremeyi Engelleme

Bugün dijital fotoğraf makinalarının hemen hemen hepsinde bulunan bir özellik olan İmaj dengeleyici/ Image Stabilizer, çekim esnasında titreyen el ya da nesne sorununa çözüm olarak kadrajın bozulmamasını ve fotoğrafın daha net çekimini sağlar.

Kendinden flaşlı

Her makinada flash özelliği vardır ve flash ile yapılan fotoğraf çekimleri pili çabuk tüketmesi sebebiyle, işinizi bölebilir ve sizi zor durumda bırakabilir. Bu nedenle flashlı yapacağınız çekimlerden önce yanınızda mutlaka yeterli pil bulundurun.

Ekran Ebadı

Fotoğraf makinası ekranları da TV ekranları gibi diyagonal olarak ölçülür ve çoğu dijital makina küçük bir LCD ekrana sahiptir. Bununla birlikte makinada LCD ekranın yanında vizör opsiyonunun olması da iyi olur çünkü yüksek ışıkta LCD ekran görünmeyebilir.

Ekstra özellikler

Dijital bir fotoğraf makinasında sahip olabileceğiniz, temel özelliklere ilaveten, ekstra kullanışlılık veren fonksiyonlar şunlardır.

Film Çekme Özelliği

Dijital bir film makinası kadar olmasa da, film çekme opsiyonu bulunan dijital fotoğraf makinaları, kısa video çekimleriniz için işinizi kolaylıkla görebilir. Eğer videonun yanında ses özelliği de varsa size en uygun makinayı bulmuşsunuz demektir.

Özel Çekim Modları

Fişek ya da aksiyon sporları gibi makinanızla daha çok yönlü çekimler yapmak istiyorsanız, makinanızda yüksek ISO (Yüksek Hassasiyet) ve özel imaj modları özelliklerine dikkat etmeniz gerekmektedir. ISO, ışık hassasiyeti ölçüsüdür ve hareket halindeki, kapalı alanlardaki nesnelerin fotoğraflarını daha net çekmenizi sağlar. Özel imaj modları özellikleri olan fotoğraf makinaları ise kumsal ya da karda yapılan çekimlerden çok daha fazlasını çekebilmenize olanak verir.

Aktarma/Yükleme Özellikleri

Standart fotoğraf aktarma yolu olan, USB kablosu ile bilgisayaraya da PictBridge bağlantısıyla yazıcılara bağlanmak sizin için yeterli değilse, kablosuz transfer özelliği olan makinalardan bulabilir, kolayca paylaşım yapmanın keyfini çıkarabilirsiniz.

Olabildiğince Basit Tutun

SLR fotoğraf makinaları, “Tek Mercek Ayna” demektir ve İngilizce Single Lens Reflex sözcüklerinin baş harflerinden oluşur. Standart olarak 35 mm objektifle olurlar ve başka bir lensle değiştirilebilirler. SLR makinalar, ciddi ve profesyonel fotoğrafçılar için olmakla birlikte; kompakt makinaların fiyatları bu makinalara göre daha uygundur.
kaynak: fotografcilikkurslari.net