Fotoğraf Makinesinde Ölçüm Modları Nasıl Çalışır?

Fotoğraf makinelerini doğru kullanmak ve istediğiniz ışıkta, istediğiniz kadrajı pozlayabilmek için bilmeniz gereken bazı şeyler vardır. Bu bilgiler sizin doğru ışığı ve doğru açıyı saptamanız için son derece önemlidir. 

Bu nedenle bugünkü yazımızda sizler için fotoğraf makinesinde en önemli şeylerden biri olan ışığın nasıl ölçüleceğinden bahsedeceğiz. 

Fotoğraf makineleri içerisinde ışığın ölçümü için kullanılan üç farklı ölçüm modu vardır. Bu ölçüm modları, yaratmak istediğiniz kadraja göre belirlenmeli ve ölçüm buna göre yapılmalıdır. Peki fotoğraf makinesinde var olan bu üç ölçüm modu nedir? 

Eğer hazırsanız bu modları kısaca tanımaya çalışalım. 

Spot Ölçüm Modu

Spot ölçüm modunda bilmemiz gereken en önemli şey, kameramız ışığı ölçerken kadrajın tam ortasında kalan noktayı baz alır. Çok küçük bir alanı ölçtüğü için spot ölçüm modu genellikle ışık anlamında fazlasıyla net sonuçlar verir. 

Özellikle makro çekim gibi, detayların önemli olduğu çekim modlarında spot ölçüm modunu kullanmak sizin için faydalı olacaktır. 

Merkez Ağırlıklı Ölçüm Modu

Merkez ağırlıklı ölçüm modunda kameramız ışığı ölçerken, fotoğrafın orta noktasını merkez alarak bir daire oluşturur. Işık ölçümü bu daire içerisinde kalan ışıkların pozometreye yansıması ile yapılır.  

Fakat merkez ağırlıklı ölçüm modu, spot ölçüm modu gibi kararlılık oranı yüksek bir ölçüm modu değildir. Bunun nedeni spot ölçüm modu gibi tek bir noktayı baz alarak ölçüm yapmaz. Dairesel alandaki ışık değerinin farklı olması, ışık ölçümünün de hatalı olmasına sebep olacaktır. 

Ortalama Ölçüm Modu

Ortalama Ölçüm modu, kadraj içinde kalan bütün noktaların ışık değerlerinin dikkate alındığı bir ölçüm modudur. Kamera kadrajda kalan tüm noktaların ışık verilerini toplar ve ortalama bir değer ortaya konması için yapılır. 

Ortalama ölçüm modu genellikle manzara çekimlerinde ve ortalama olarak eşit miktarda aydınlatılmış kadrajlarda kullanılmaktadır. 

Bu üç ölçüm modu da, doğru zamanda ve doğru kadrajda kullanıldığında size, fotoğraftan elde etmek istediğiniz değeri kusursuz bir şekilde sunmaya olana verecektir.