Fotoğraf Makinesi Nasıl Tutulur?

Birçok yeni dijital ve film fotoğrafçısının sahip olduğu yaygın sorunlardan biri, görüntülerin bulanık göründüğü kamera sarsıntısıdır. Genellikle deklanşör basılı iken kamera yeterince tutulmadığı için bu sorunla sık sık karşılaşılır.

Bu, özellikle deklanşörün daha uzun süre açık olduğu düşük ışık koşullarında çekilen çekimlerde yaygındır. Kameranın en küçük hareketi bile buna neden olabilir.

Bu nedenle biz de bu yazımızda sizler için, net bir fotoğraf çekmek için fotoğraf makinenizi nasıl tutmanız gerektiğine değineceğiz. Eğer siz de fotoğraf makinenizi doğru tutarak daha net fotoğraflar çekmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

Hazır mısınız, o halde başlayalım…

Fotoğraf Kursu hakkında ayrıntılı bilgi için Buraya Tıklayın.

Fotoğraf Makinesi Nasıl Tutulur? 

Fotoğraf çekerken kullanılan ekipmanlardan biri olan tripodlar, kamera titremesini durdurmanın en iyi yoludur, çünkü işleri çok sabit tutan üç sağlam bacağı vardır. Ancak her ortamda ve her durumda fotoğraf çekerken tripod kullanmak olanaklı değildir. Bu durumda fotoğraf makinesini doğru şekilde tutmak son derece önemlidir.

Çoğu yeni başlayan fotoğrafçı için tek elle fotoğraf makinesini tutmak cazip gibi gelse de iki elle fotoğraf makinesini tutmak hem makinenizin zoom ve netlik ayarlarına daha hakim olmanıza hem de daha sabit tutarak net fotoğraflar çekmenize olanak sağlar. 

Fotoğraf Makinesini Ttutarken El Pozisyonu Nasıl Olmalıdır?

Hem kompakt makinelerde hem de SLR ve DSLR makinelerden fotoğraf çekerken pozun net çıkması için makinenin pozlama boyunca sabit durması son derece önemlidir. Bu nedenle fotoğraf makinesini iki elinizle sıkıca kavramak gerekir. 

Doğru bir tutuş için il yapmanız gereken ellerinizi doğru kullanmaktır. Pozlama yaparken sağ el fotoğraf makinesinin gövdesi kavrar, sol el ile ise objektif tutularak hem makinenin dengesi sağlanır hem de zoom ya da netlik ayarları yapılabilir. 

Bu tutuş tekniği hem pozlama süresince fotoğraf makinenizin sabit kalmasını sağlar hem de bir yandan netlik halkası ve zoom gibi makine özellikleri kolaylıkla kullanılır. 

Fotoğraf Makinesini Ttutarken Beden Pozisyonu Nasıl Olmalıdır?

Fotoğraf çekerken en temel olarak ellerimizi kullanılır. Ama bir diğer yandan unutmamamız gereken şey de ellerimizin dayanak noktası olan beden pozisyonumuzun da doğru olmasıdır. 

Fotoğraf çekerken doğru bir beden pozisyonu için beden dengenizin orantılı olarak dağılması gerekir. en sabit dengeyi sağlamak için ayakların biraz aralık, birinin diğerinden çok az önde, bileğe doğru hafifçe dışarıya dönük olması gerekir. Buna ek olarak makinenin ağırlık merkezinizin önünde tutularak ağırlığını eşit olarak iki bacak arasında dengelenmesi ve hafifçe öne eğilerek çekim yapılması fayda sağlayacaktır.