Fotoğraf Makinası Lens Seçimi

Hangi objektifi kullanmalıyım?
Neye göre lens almalıyım? gibi soruların cevabını merak ediyorsanız bu yazıyı okumanızı öneririz.

Özellikle DSRL ( DigitalSingle Lens Reflex ) yani Sayısal Tek Mercek Yansımalı fotoğraf makinelerinin yayılmasıyla objektif kullanımı daha da arttı ve gelişti. Günümüzde teknolojinin gelişimiyle objektifler makinenin gövdesinden sonra en önemli aparat olarak ortaya çıkmaya başladı.

Diğer yazılarımızı okumak ya da kurs programı hakkında bilgi almak isterseniz “Fotoğraf Kursu İzmir” sitemize bekleriz.

Hangi Lensi Almalıyım?

objektif seçimiFarklı objektiflerin ortaya çıkması fotoğrafçılığın çeşitlenmesine dallara ayrılmasında ki en büyük etken olarak görülür. Bazı fotoğraf dalları tamamen objektiflerin gelişimiyle birlikte ortaya çıkmıştır. Aslında objektiflerin çeşitlenmesi dünya fotoğrafçılığında bir devrim olarak adlandırılabilir. Objektifler bugün her türlü ihtiyaca karşılık verebilecek çeşitlikte ve farklı kalitelerde üretilmektedir.

Objektif seçimi yaparken ilk olarak çekmek istediğiniz fotoğraflardan yola çıkarak lens seçimi yapmalısınız.
Objektifler günümüzde o kadar çeşitlenmiştir ki rastgele aldığınız bir objektifi hiç kullanmaya ihtiyaç duymayabilirsiniz.

Objektif seçiminde belirli kalıplar veya standartlar fazla yoktur. Bu seçim sadece sizin işlemek istediğiniz konuya bağlıdır.

Örneğin doğa fotoğrafçılığı yapmak istiyorsanız genelde bir bütün üzerine çalışacaksınız anlamına gelmektedir. Bunun için kadrajınıza geniş bir alanı işlemeniz sürekli olmasa da genelde doğal bir durumdur. Bu sebeple zengin bir fotoğraf için geniş bir alanı fotoğrafın içine yansıtmak için 10-20mm geniş açı bir objektife ihtiyaç duyacaksınızdır. Bir başka örnek vermek gerekirse uzak bir yeri çekiyorsanız ve işlediğiniz konuyu uzaktan tam yansıtamıyorsanız 70-300mm objektifler yakınlaştırma için size çok faydası olacaktır.

Diğer bir önemli nokta makinelere göre objektif seçimini doğru bilmektir.
Günümüzde birçok fotoğrafçının sorunlarından biri objektif değişimi yapmaktır. Makinenizi tanımak ve ona göre objektifleri bilmek bu tür sorunları ortadan kaldırmanıza yardımcı olacaktır.

Lens seçimi yaparken bilmeniz gereken bazı önemli unsurlar vardır. Bunlardan birincisi tercih edeceğiniz objektifin diyafram açıklığı. Objektifiniz diyafram açıklığı ne kadar çoksa ışığı da o kadar fazla alır. Buda sizin fotoğraflarınızda ıso ayarlarıyla o kadar az uğraşmanıza neden olur. Böylece fotoğraflarınızda daha az hasara ulaşabilirsiniz. İkinci önemli husus ise objektiflerininiz odak uzaklığıdır. Bu objektifinizin türüyle alakalı bir unsurdur. Objektif alırken odak uzaklığını ele almanız doğru bir objektif almanızda büyük yarar sağlar.

 Bazı objektif çeşitleri;

  • Zoom Lens:Diyaframı sabit olmayan objektiflerdir. Gezilerde ve ayaküstü fotoğraf çekmek için oldukça uygudur.18-135mm gibi lenslerdir.

 

  • Telefoto Lens: Genellikle uzak bir kareye işlemek için kullanılır. Uzak kareleri yakınlaştırır. Sabit ve sabit olmayan diyaframları bulunmaktadır.  70-200mm lensleri örneklendirilebilir

 

  • Geniş Açı Lens: Adından da anlaşılacağı üzere geniş açılar için oldukça uygun bir objektiftir. Geniş bir alanı işlemekte oldukça yardımcı olur. 10-20mm lensleri örneklendirilebilir