Fotoğraf ISO Ayarı Nasıl Yapılır?

Iso Ayarı Nedir?

Fotoğrafçılık Kursu İzmir tarafından hazırlanan bu yazıda fotoğrafçılık için oldukça önemli sayılan ve profesyonel çekimler için bilinmesi şart olan Iso ayarını ele alacağız. Fotoğrafçılık kursunun temelinde gösterilen bu ayar profesyonel bir çekim için oldukça önemlidir.

Eskiden fotoğraf ayarları şimdiki gibi kolay değildi. Filmli fotoğraf makineleri zamanında iso ayarları çok önemliydi. Doğru bir ışık için ve dolayısıyla doğru bir fotoğraf için Iso ayarını ayrıntılı bilmeniz ve doğru uygulamanız gerekmektedir.

fotoğraf-iso-ayarıBu yazıda Iso ayarları nedir, nasıl yapılır gibi soruların cevaplarını vereceğiz.

Iso fotoğrafçılıkta oldukça fazla kullanılan bir terimdir. Bazı makinelerinde ASA olarak geçer. Fotoğrafların ışık seviyesine göre ayarlanmalıdır. Filmli makinelerde bu ışığa duyarlılık demektir. Makinenin üzerinde yazan değerlere göre iyi bir fotoğraf elde edilebilir. Fotoğrafçılık ile uğraşan herkes bu terimleri iyi bilmek durumundadır. Bu terimler fotoğrafçılık dersleri ile tam olarak zamanla oturmaktadır.

Dijital makinelerde ise durum farklıdır. Iso ayarını arttırmak fotoğrafın parlak çıkması anlamına gelir. Eğer otomatik ayarda iken fotoğraflarınızı beğenmiyorsunuz manuelden bu ayarları yaparak düzgün bir çekim elde edebilirsiniz. Ancak tam anlamıyla profesyonel bir fotoğrafçılık için bu ayarları kendiniz yapmanız gerekir

Iso’yu çok fazla arttırmak çok parlak bir görüntüye ve gürültüye sebep verecektir. Bunun yüzünden piksellere çok fazla ışık vuracaktır ve ”gürültü” dediğimiz bozulmalara sebebiyet verir. Fotoğrafçılıkla ilgili bir terim olan gürültü İngilizce noise diye adlandırılmaktadır.

Bu ayarlar sanılanın aksine sadece karanlık yerlerde kullanılmaz. Normal seviye ışık bulunan ortamlarda güzel bir görüntü yakalamak isterseniz Iso kullanabilirsiniz. Örneğin kapalı bir havada giden bir kuşu çekerken daha net bir görüntü almanızı sağlar.

Eğer akıllı telefon kullanıyor iseniz ve fotoğraf çekmeye isteğiniz var ise mutlaka ayarlarınızı otomatikten manuele alarak fotoğraf çekin. ISO ayarını kameranızın sınırlarını zorlayarak kullanın. Elbette ISO değeri güzel ayarlanması ile fotoğraflarınız mükemmel bir görünüme kavuşacaktır.

Fotoğrafçılık Kursumuz tarafından hazırlanan bu yazımızda size İso ayarını anlatmaya çalıştık. Daha ayrıntılı ve örneklerle bu konuyu işlemek için Fotoğrafçılık Kurslarımıza katılabilirsiniz.