Fotoğraf Çekerken Tripod Seçimi Nasıl Yapılır

Fotoğraf çekerken pek çok yardımcı ekipman kullanırız. Bunlar flaşlar, aydınlatma ekipmanları, ışık ölçüm araçları gibi işimizi kolaylaştıracak ekipmanlardır. Fakat bu ekipmanların arasında belki de en çok kullandığımız ekipman belki de tripod ya da üç ayak olarak adlandırdığımız ekipmandır. 

Bugün sizler için doğru bir tripod seçimi nasıl yapılır konusuna ışık tutmaya çalışacağız. 

Tripod Ne İşe Yarar?

Tripod neden kullanılır sorusuna verilecek ilk cevap tabi ki düşük enstantane  değerlerinde net fotoğraflar çekmek için kullanıldığıdır. Fakat bununla birlikte hassas netleme yapmamız gereken zamanlarda da tripod bizim için hayati önem taşımaktadır. Bununla birlikte video çekimlerinde de makinemizin sabit durması için ya da hareket edecekse hareketin keskin ve düzenli olmasını da tripod aracılığı ile sağlamaktayız. 

Peki doğru tripodu seçerken nelere dikkat etmeliyiz? 

Ağırlık Ve Boy

Tripod seçimi yaparken ilk dikkat edeceğimiz şey, üzerine takacağımız makinenin ağırlığıdır. Çünkü eğer kullandığımız makineyi taşıyabilecek yeterlilikte olmayan bir tripod seçersek makinemizi taşıyamayacağı için işlevsiz kalacaktır. 

Tripodun taşıma kapasitesi ile birlikte dikkat etmemiz gereken bir diğer özellik ise maksimum yüksekliktir. Bazı tripodlar 2 metreye kadar yükselebilirken bazı tripodlar ise en fazla 1 metreye kadar yükselir. Tabi ki makro çekimler yapıyorsanız ne kadar yükseldiği kadar ne kadar alçaldığı da önemlidir. 

Taşıma Kolaylığı

Tripod seçerken dikkat etmemiz gereken diğer bir özellik ise taşıma kolaylığı ya da kullanılacağı yerdir. Yani sabit bir mekanda kullanacaksanız daha ağır ama daha sağlam bir tripod seçmeniz gerekmektedir. Fakat bir diğer yandan sizinle birlikte dolaşacak ve sürekli taşıyacağınız bir tripod alacaksanız malzeme olarak daha hafif ama sağlamlık olarak nispeten daha az sağlam bir tripod seçmeniz gerekmektedir. 

Tripod Kafa Yapıları

Tripod’un kendisinden çok daha önemli olan bir şey varsa o da tripodların kafa yapılarıdır. Kafa yapıları aslında temel bağlamda fotoğraf ve video kafaları olarak ikiye ayrılabilir. Video kafaları pan ve benzeri hareketlere uygun olacak şekilde 3 yönlü tripod kafalarını içerir. Çok işlevsel olmasa da her hareket alanı için ayrı ayarları olan bir tripod seçilebilir. Tabi ki ballhead kafalar bu üç ayarı tek seferde yapabileceğiz bir türdür. Fakat bu tür tripodlarda ayar bazen kaçabilmektedir. 

Diğer bir tripod ise sabit tripodlardır. Bunlar çok fazla hareket kolaylığı sağlamazlar fakat doğru konumda tuttuğunuz sürece kayma ve benzeri hareketlerden kurtulmuş olursunuz. 

Bütün bu özellikleri ayrı ayrı düşünmek yerine öncelikle ne tarz fotoğraflar için tripod kullanacağınıza karar vermeniz ve buna uygun olarak bir ekipman seçmeniz sizin için çok daha kolay olacaktır.