Dijital Fotoğrafçılıkta Derinlik Sensörü Nedir?

Fotoğraf sanatı son yüzyılda ortaya çıkmasına ve gelişmesine rağmen, modern teknolojinin de ivmelenmesi ile her gün bir adım daha ileriye gitmektedir. Bu ileri gidişin belki de en önemli adımlarından biri de dijital yani bir diğer anlamıyla sayısal fotoğrafçılık olmuştur. 

Sayısal fotoğrafçılığın en iyi ve en bilinen örneklerinden biri de sabit açılı objektiflere sahip cep telefonlarıdır. Cep telefonlarında da diyafram bulunmamaktadır. İlk bakışta fotoğraf için son derece önemli olan diyaframın ve alan derinliğinin sağlanamayacak olması bir handikap gibi görünebilir fakat bu soruna da tabi ki gelişen teknoloji bir çözüm üretmiştir. 

Peki bu çözüm nedir diye merak ediyor musunuz? Tabi ki cevabı derinlik sensörüdür. Bu yazımızda biz de sizler için derinlik sensörünün ne olduğuna ve nasıl çalıştığına kısaca değinmek istedik.

Hazır mısınız, o halde başlayalım…

Derinlik Sensörü Nedir? 

Gelişen teknolojinin bir ürünü olarak sayısal fotoğrafçılıkta, özellikle de bunun en iyi örneklerinden biri olan cep telefonlarında yeni eklemeler de ortaya çıktı. Bu eklemelerin en önemlilerinden biri de cep telefonlarına ikinci kameranın eklenmesi oldu. 

Cep telefonlarına eklenen ikinci kamera sayesinde bir nevi alan derinliği etkisi yakalanabilir yani ön plan net arka plan flu şeklinde fotoğraflanabilir duruma getirilir. Bu da sayısal fotoğrafçılık için altın bir adım olmaktadır. 

Tabi ki bu yalnızca cep telefonları için değil, dijital fotoğrafçılığın her alanında kullanılmaktadır. Yani kısaca derinlik sensörü, eklenen ikinci kamera ile sağlanan alan derinliği etkisi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Derinlik Sensörü Nasıl Çalışır?

Fotoğraf makinesi, cep telefonu gibi dijital fotoğrafçılığın kullanıldığı tüm alanlarda biraz önce bahsettiğimiz çift kameranın en temel ve en önemli özelliklerinden biri derinlik efektidir.

Derinlik sensörü işlevsel olarak iki kamerayla çalışmaktadır. Bu iki kameradan birincisi, nesneyi algılar, ikinci kamera ise derinlik efekti vererek nesneyi arka planda tanımlar. İkinci kamera, çekilmek istenen önündeki nesnelerin birbirine olan uzaklıklarını tanımlar. Daha sonra ön planda olan nesneyi arka planda ayırmak için kullanır. Sonrasında ise kamera arka plan bulanıklaştırır. Böylece fotoğrafa, analog fotoğrafçılıkta diyafram ile sağlanan derinlik etkisi sanal olarak kazandırılır.

Tabi ki ikinci kamera her zaman istenilen sonucu vermez. Çünkü her durumda derinlik efekti istenmez ancak derinlik sensörü bazen istemediğiniz halde alan derinliği yaratabilir.